Training Voel je Goed!

In Nederland hebben 2,5 miljoen mensen van 16 jaar en ouder moeite met lezen, schrijven en/of rekenen. Dit is 18% van de totale bevolking! Laaggeletterden die willen werken aan een gezonder leven en moeite hebben met taal, hebben daardoor ook moeite met het  verwerken van informatie. Informatie  over gezondheid is vaak beschikbaar in de vorm van folders, websites, formulieren en bijsluiters. Laaggeletterden kunnen niet of moeilijk deze informatie verwerken. 

Voel je Goed! is een training gezondheidsvaardigheden voor volwassenen laaggeletterden (NT1 en NT2), die moeite hebben met taal (lezen en schrijven) en daardoor met het verwerken van informatie. De training Voel je Goed! is een combinatie van eet- en beweegadviezen van een diëtist en 20 lessen in gezondheidsvaardigheden van een getrainde taalvrijwilliger. 

De deelnemers (volwassen laaggeletterden) volgen gedurende zes maanden in het totaal 20 lessen gezondheidsvaardigheden van een taalvrijwilliger. De lessen duren 2 tot 2,5 uur. Dit gebeurt een keer per week in groepjes van ongeveer 6-8 deelnemers. Bij de lessen hoort een uitgebreide deelnemersmap en voor de taalvrijwilliger een gids waarin de lessen staan uitgewerkt.  

De wekelijkse lessen gaan over gezonder eten en meer bewegen, maar ook is er aandacht voor motivatie, doelen, sociale steun, beloning en de rol van de verleidelijke eetomgeving. Eén van de lessen is een supermarktrondleiding, verzorgd door de diëtist. De diëtiste begeleidt de deelnemers ook individueel in 4-5 afspraken.

De training is naast nuttig vooral ook gezellig. Er worden ervaringen en recepten uitgewisseld. De training is leerzaam en helpt mensen op weg naar een betere gezondheid en leefstijl! Na zes maanden hebben deelnemers een gezonder gewicht en voelen ze zich ook gezonder.

Er is onderzoek gedaan naar de resultaten van Voel je Goed ! Het effectenonderzoek van ResCon (Martens & Daalder, 2019)  geeft aan dat deelnemers na afloop van Voel je goed!:

  • een gezonder gewicht hebben; 
  • zich gezonder voelen;
  • meer fruit eten; 
  • verbeterde gezondheidsvaardigheden ervaren;
  • ervaren dat ze beter kunnen opschrijven wat ze bedoelen.

Het effectenonderzoek van ResCon (Martens & Daalder, 2019) geeft ook aan dat negen op de tien Voel je goed!-deelnemers de lessen:

  • (heel) interessant vinden;
  • (heel) belangrijk vinden;
  • (heel) leuk vinden

Stichting Particimeer gaat deze training minimaal drie keer verzorgen in de Gemeente Leidschendam-Voorburg. Het project wordt gesubsidieerd door de Gemeente Leidschendam-Voorburg, Fonds 1818 en het Oranjefonds. 

Heeft u interesse in de training Voel je Goed! of wilt u meer informatie ? 

Neemt u dan contact op met Marion de Vos, per e-mail info@particimeer.nl of  telefonisch: 06-51913065.

Meer informatie voor: